Skip to main content

B12 VITAMINHIÁNY:
A DIAGNOSZTIKÁRÓL ÉS A B12 VITAMIN ÉRTÉKEIRŐL DIÓHÉJBAN

Minden embernek szüksége van B12 vitaminra az egészséges anyagcsere érdekében. Amennyiben a B12 vitamin értéke egy bizonyos szint alá esik, hiányról beszélünk. A B12 vitaminhiány különösen gyakran fordul elő vegetáriánusok, vegánok, idősebbek, várandós és szoptató nők, valamint bizonyos betegségek esetén. A B12 vitaminhiány megállapításához különféle vér- és vizeletvizsgálatok állnak rendelkezésre. A következőkben arról olvashat, hogy mi történik B12 vitaminhiány esetén a szervezetben, és hogyan állapítható meg a B12 vitaminhiány.

MI TÖRTÉNIK B12 VITAMINHIÁNY ESETÉN A SZERVEZETBEN?

Testünknek szüksége van B12 vitaminra az energiatermeléshez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a normál vérképzéshez. A B12 vitamin számos létfontosságú folyamatban vesz részt, ezért a hiányának is számos következménye lehet. A máj raktározza el a szervezetben a B12 vitamint. Ha azonban a szervezet nem jut elegendő mennyiségű B12 vitaminhoz, a vitaminraktár fokozatosan kiürül. A hiányt sokáig csak nehezen vesszük észre, mert lassan alakul ki, és kezdetben olyan általános tünetekben mutatkozik meg, mint a fáradtság, a szédülés vagy a zavartság. Különböző vizsgálómódszerek – köztük B12 vitamin vérvizsgálatok – állnak rendelkezésre annak megállapítására, hogy az Ön vitaminszintje megfelel-e a B12 vitamin normál értékének, azonban a B12 vitamin anyagcseréjéből további, úgynezett markerek mérései is felvilágosítással szolgálhatnak a B12 vitaminszintről. A markerek vizeletvizsgálattal elemezhetőek, azonban elsősorban a vérből közvetlenül mért B12 vitaminértékek a pontosak.

B12 VITAMINHIÁNY: A DIAGNÓZIS FELÁLLÍTÁSÁNAK MENETE

Mivel a B12 vitaminhiány tünetei csak fokozatosan, illetve néha csak rendkívül későn jelentkeznek, elővigyázatosságból érdemes lehet ellenőriztetni a B12 vitaminszintünket, akár akkor is, ha jó egészségi állapotban vagyunk, de valami miatt – étrend, életkor, gyomor- és bélrendszer állapota stb. – veszélyeztetett csoportba tarozunk, vagy a B12 hiány tüneteit észleljük magunkon. Ahogy – alapvetően – akkor is, ha valamilyen oknál fogva megnövekedett a B12 vitaminszükségletünk – pl. várandósság vagy szoptatás időszakában.

Fontos: Magyarországon a vérből levett mintában található B12 vitaminszint alapján tudja az orvos a B12 hiány diagnózisát felállítani. Léteznek azonban egyéb laboratóriumi paraméterek is, amelyek a szervezet B12 vitamin ellátottságának mértékét tudják közvetlen vagy közvetett módon jelezni.

Az egyes B12 vitamin vérvizsgálatok eltérő kiértékelési metódust kívánnak meg:

  • Szérum teszt: Magyarországon ez az elterjedt és elfogadott formája a B12 vitaminhiány megállapításának. Ennél a vizsgálatnál a teljes B12 vitaminszintet mérik a vérben, vagyis azt a részt is, ami – a haptocorrinnak nevezett – fehérjékhez kötődik, és biológiai szempontból inaktív – így nem áll készen a sejtekben arra, hogy ellássa a feladatait. Érdemes megemlíteni, hogy bár a teszt jól jelzi a hiányt, létezik ennél modernebb és pontosabb képet adó mérési módszer is – igaz, drágább, és első sorban magánlaborokban elérhető.
  • Holo-transzkobalamin teszt (holo-TC teszt): Ez a vizsgálat a vérben kizárólag a szállítófehérjékhez (transzkobalaminokhoz) kötődő, “aktív” B12 vitamint méri, ezáltal valósabb képet mutat. A módszer meglehetősen érzékeny, kiértékelésekor gyakran más adatokat is figyelembe vesznek annak érdekében, hogy teljes képet kapjanak a B12 vitaminszintről. Ez azonban csak indokolt esetben és magánlaborokban áll rendelkezésre hazánkban.
  • Metilmalonsav teszt (MMA teszt): Ennél a vizsgálatnál nem magát a vitamintartalmat mérik, hanem a metilmalonsav (MethylMalonic Acid) anyagcsere-termékét, amely B12 vitaminhiány esetén felhalmozódik. A B12 vitamin támogatja az MMA feldolgozását, vagyis az MMA értéke B12 vitaminhiány esetén megnövekszik. Mivel a MMA szintet a B12 hiánytól eltérő okok is befolyásolhatják, ezért ez önmagában nem feltétlenül alkalmas a biztos diagnosis felállítására. Jelenleg korlátozottan és csak magánlaborban álll rendelkezésre Magyarországon.
  • Homocisztein teszt: A homocisztein egy aminosav, mely egyben a B12 vitaminanyagcsere köztes terméke is. Magas értéke B12 vitaminhiányra utal, ugyanakkor más vitaminok hiányát is jelezheti – ezt a vizsgálatot más tesztekkel is ajánlott kiegészíteni a teljes körű eredmény érdekében.

Az orvosok először B12 vitamin szérum tesztet kezdeményeznek. Ha a B12 vitaminszintje nem ad egyértelmű eredményt, vagy önmagában nehezen értelmezhető, a diagnózis megerősítése érdekében további vizsglati módszer is igénybe vehető.

Jó tudni: B12 vitamin vizeletvizsgálatok

Mára olyan MMA vizsgálatok is rendelkezésre állnak, amelyek a vizeletből képesek megállapítani a megnövekedett MMA-értéket, és ezáltal jelezhetik a B12 vitaminhiányt. Vesebetegségek esetén körültekintő vizsgálat szükséges, ugyanis a vesebetegségek torzíthatják az MMA-értékeket.

MENNYINEK KELL LENNIE A B12 VITAMIN ÉRTÉKÉNEK?

Az orvosi szaknyelvben nem egyetlen, ideális B12 vitaminértékről beszélünk, hanem normál tartományról – ugyanakkor ebben sincs teljes egyetértés az egyes szakmai szervezetek és országok között. Magyarorzágon a B12 vitamin szérum tesztje az elfogadott és alkalmazott elsődleges módszer a B12 vitaminhány megállapítására.
A következő táblázatokból megtudhatja, hogy – a különböző mérési módszerek alapján – melyek a normál B12 vitaminértékek, és mikor valószínűsíthető a hiányállapot.1,2

Szérum teszt

Az itt megadott értékek eltérhetnek az egyes laborokban alkalmazottól, ezért mindig az adott labor által feltüntetett normal értékeket kell figyelembe venni!

A B12 vitamin vérértéke:
pikomól/liter (pmol/l)
Kiértékelés
295 felettNem valószínű a B12 vitaminhiány
148 és 295 közöttSzürkezóna; további módszerek alkalmazása javasolható
148 alattB12 vitaminhiány (adott esetben további viszgálatok is szükségesek lehetnek a diagnózis felállításához)

Holo-transzkobalamin teszt

A holo-transzkobalamin értéke
Egység: pikomól/liter (pmol/l)
 
50 felettNem valószínű a B12 vitaminhiány
35 és 50 közöttSzürkezóna; további elemzések javasoltak, például MMA teszt
35 alattValószínű a B12 vitaminhiány

Metilmalonsav teszt

A metilmalonsav értéke
Egység: nanomól/liter (nmol/l)
 
300 alattNem valószínű a B12 vitaminhiány
300 felettValószínű a B12 vitaminhiány

Az MMA teszt során a kreatinin érték is meghatározható, amely a vesefunkciók markerének tekintendő.

ÍGY ALAKUL KI A B12 VITAMINHIÁNY

Becslések szerint világszerte 500 millió embernek van B12 vitaminhiánya.3 A táplálkozást illetően például akkor alakul ki hiány, ha a szervezetbe hosszú időn keresztül egyáltalán nem, vagy csak kevés B12 vitamin jut be. A test raktára, amely többnyire a májban és az izomzatban található, ekkor ürül ki. A táplálkozással összefüggő B12 vitaminhiány okai egyrészt a vitamin természetében, másrészt a vitamin – szervezet általi – feldolgozásában, valamint az étrendben keresendők:

  • A B12 vitamin természetes úton csak táplálkozás révén tud bejutni a szervezetbe, és jelentős mennyiségben csak állati eredetű élelmiszerekben – hal, hús, tejtermékek, tojás – található.
  • A B12 vitamin felszívódásához egy szállítófehérjére, nevezetesen az intrinsic faktorra van szükség, amely a B12 vitamint biztonságosan továbbítja a gyomorból a felszívódás helyére: a bélbe. Ha a fehérje mennyisége valamilyen betegség vagy a természetes öregedési folyamat miatt csökken, a B12 vitamin nem képes elegendő mértékben felszívódni a szervezetben.
  • B12 vitaminigényünk életünk folyamán változhat, a következő esetekben például növekszik: idősebb korban, bizonyos – első sorban a gyomor- és bélrendszert érintő – betegségek esetén, egyes gyógyszerek (például protonpumpa-gátlók) hosszú távú szedésekor, cukorbetegeknél, akik metformin tartalmú gyógyszert szednek és várandósság vagy szoptatás alatt.

A B12 vitaminhiánynak tehát számos oka lehet – még egészséges étrend esetén is. Ha például valakinek felszívódási zavara van a gyomor-bél traktusában, akkor kizárólag a B12 vitamindús étrendjéből kiindulva észrevétlen maradhatna, hogy valójában B12 vitaminhiányban szenved. Azoknál az embereknél, akik láthatóan elegendő húst és halat esznek, szintén előfordulhat B12 vitaminhiányos állapot. Különösen az idősebbek, a cukorbetegek, a gyomor-bél betegségekkel küzdők, a várandósak, a szoptató nők, a vegetáriánusok és a vegánok veszélyeztetettek.

A B12 VITAMINHIÁNY TÜNETEI

A B12 vitaminhiány okozta vérképzési és idegfunkció-zavarok legtöbbször nehezen azonosíthatóak. Azonban

tipikus jelek. A B12 vitaminhiány, ha nem kezelik, súlyosabb betegségekhez is vezethet, például idegi rendellenességekhez vagy vérszegénységhez (anémia). Bővebb információt szeretne a B12 vitaminhiány tüneteiről? A következő cikkünkből többet is megtudhat: B12 vitaminhiány: tünetek és jelek.

A fennálló B12 vitaminhiány pótlásához nagy dózisú készítmény szükséges. A B12-vitamin Ankermann® tabletta Magyarországon az első, és eddig egyetlen, gyógyszerként törzskönyvezett, nagy dózisú – tablettánként 1000 mikrogramm hatóanyagot tartalmazó – szájon át alkalmazható készítmény B12 vitaminhiány kezelésére. A B12 vitamin Ankermann® egyszerű és biztonságos használatot tesz lehetővé (elegendő egy tabletta naponta), és rendkívül jól tolerálható. A B12-vitamin Ankermann® tablettával Ön megbízhatóan kezelheti B12 vitaminhiányát, és hatékonyan veheti fel a harcot a tünetekkel, mint amilyen például a fáradtság vagy a memóriazavar.

1Deutsche Apotheker Zeitung Online: Vitamin B12 fürs Gehirn. URL: www.deutsche-apotheker-zeitung.de/daz-az/2012/daz-8-2012/vitamin-b12-fuers-gehirn (Stand 23.05.2019).
2Herrmann W. und Obeid R. (2008): Ursachen und frühzeitige Diagnostik von Vitamin-B12-Mangel. Deutsches Ärzteblatt 105(40). URL: www.aerzteblatt.de/archiv/61696/Ursachen-und-fruehzeitige-Diagnostik-von-Vitamin-B12-Mangel (Stand 26.06.2019).
3Wormer, Eberhard: Vitamin B12, Rottenburg 2017, S. 113


A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!