Skip to main content

MEGNÖVEKEDETT B12 VITAMINSZÜKSÉGLET:
TERHESSÉG, STRESSZ ÉS TÁRSAIK

A B12 vitamin számos testi folyamatban vesz részt, például a vérképzésben, az idegrendszer normál működésének fenntartásában, valamint a sejtek érésében és osztódásában. Most még többet tudhat meg arról, hogy miért olyan fontos a megfelelő B12 vitaminellátás várandósság, illetve szoptatás idején, vagy akár egy stresszel terhelt életszakaszban.

B12 VITAMINHIÁNY VÁRANDÓSSÁG ÉS SZOPTATÁS ALATT

A születendő gyermek csak az édesanyja szervezetéből tud elegendő B12 vitaminhoz jutni. A B12 vitamin hozzájárul a baba egészséges fejlődéséhez, különösen az agy és az idegrendszer esetében. A baba B12 vitamin koncentrációja kétszer-háromszor magasabb az anyáéhoz képest. A baba tehát az anya B12 vitaminraktárát „használja”. A várandósság alatt amúgy is megnövekszik a B12 vitaminigény, többek között a megnövekedett anyagcsere-folyamatok miatt. Ezért különösen nő a B12 vitaminhiány kialakulásának kockázata, amely a vérben vagy az idegeket érintő zavarokban is megnyilvánulhat. A szoptatás alatt még nagyobb a B12 vitaminszükséglet, mint várandósság idején: a napi B12 vitaminigény a várandósság alatt 4,5 mikrogrammra nő, amely a szoptatás alatt elérheti az 5 mikrogrammot is.

Ezt a B12 vitaminszükségletet először is ki kell elégíteni – ehhez azonban jelentősen nagyobb dózisra van szükség, mint maga a szükséglet, mivel a speciális felszívódási mechanizmusnak köszönhetően a szervezet a bevitt dózisnak csak viszonylag kis részét képes hasznosítani. A várandós, illetve szoptató anyukáknak a biztonság kedvéért azt javasoljuk, hogy egyéni B12 vitaminszükségletük megállapítása érdekében konzultáljanak kezelőorvosukkal.

VEGETÁRIÁNUS VAGY VEGÁN ÉTREND ESETÉN

A vegetáriánusok, a vegánok és a kevés húst fogyasztók számára különösen nehéz elegendő B12 vitaminhoz jutni – a szervezet maga nem képes előállítani a B12 vitamint, amely ráadásul szinte kizárólag állati eredetű élelmiszerekben fordul csak elő. Ezért az olyan várandós, illetve szoptató édesanyák esetén, akik kevés húst fogyasztanak, vagy egyáltalán nem fogyasztanak húst, különösen fontos a rendszeres laboratóriumi vizsgálat

  • a vas,
  • a folsav- és
  • a B12 vitaminszint ellenőrzése érdekében.

A várandósság alatt nő a B12 vitaminhiány rizikója – ahogyan ezt vegetáriánus és vegán várandós nők körében végzett 18 tanulmány alapján nemrég kimutták1: a várandós nők 62%-ánál B12 vitaminhiányt állapítottak meg1.

1Pawlak, R. et al.: How prevalent is vitamin B(12) deficiency among vegetarians?; Nutr Rev 2013; 71(2): 110-117 Gut versorgt mit Vitamin B12

B12 VITAMINHIÁNY ÉS STRESSZ:
MI AZ ÖSSZEFÜGGÉS KÖZTÜK?

Felgyorsult világunkban gyakran kevés idő jut a pihenésre, a kikapcsolódásra, márpedig a stressz hosszú távon kifárasztja mind a testet, mind a lelket. Az ilyen túlterhelt időszakokban a szervezet csak korlátozottan tudja hasznosítani a bevitt B12 vitamint, amelynek okai a következők: A stressz befolyásolja az emésztőrendszer működését, és megváltoztatja a gyomorsav összetételét. Ennek következtében kevesebb B12 vitamin képes felszívódni az elfogyasztott táplálékból a véráramba. Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, hogy leterhelt időszakban gyakran nem figyelünk oda a kiegyensúlyozott, B12 vitaminban gazdag táplálkozásra.

Emellett a B12 vitamin több neurotranszmitter és hormon termelésében is részt vesz, mint amilyen a szerotonin, az adrenalin és a noradrenalin. Ha a test és az elme folyamatosan felszült, stressz alatt áll, akkor ezekből a hormonokból több szabadul fel. Mindezen tényezők eredményeként csökkennek a B12 vitaminforrásaink, amely hiányállapothoz és abból következően idegrendszeri, illetve vérképzési zavarokhoz vezethet.

AZ ALKOHOL HATÁSAI A B12 VITAMINSZINTRE

A B12 vitamin segít a káros homocisztein aminosav lebontásában. A mérsékelt alkoholfogyasztás nem hátráltatja ezt a lebontási folyamatot – a krónikus alkoholizmus azonban nagyon is. A túlzott alkoholfogyasztás megzavarja a B12 vitamin anyagcseréjét, és a vér homocisztein-szintjének gyors emelkedését idézi elő. A túlzott alkoholfogyasztás okozta májkárosodás miatt a B12 vitamin nem tud megfelelőképpen elraktározódni, ami önmagában is B12 vitaminhiányhoz, illetve ebből adódóan vérképzési és idegrendszeri zavarokhoz vezethet.

BÍZZA MAGÁT A B12-VITAMIN ANKERMANN® TABLETTÁRA!

B12 vitaminhiányos állapot esetén a B12-vitamin Ankermann® tabletta hatékony segítséget nyújt a B12 vitamin pótlására és a hiány okozta tünetek enyhítésére. A B12-vitamin Ankermann® rendkívül jól tolerálható, 3 hónapnál hosszabb szedése – ezzel együtt is – orvosi konzultációt igényel1. Az egyetlen, gyógyszerként törzskönyvezett, szájon át szedhető B12 vitaminkészítmény Magyarországon, valóban nagy dózissal: tablettánként 1000 mikrogramm B12 vitamint (cianokobalamint) tartalmaz. Gondoskodjon róla, hogy üresedő B12 vitaminraktára újra feltöltődjön!

1B12-vitamin Ankermann® betegtájékoztató


A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!