Skip to main content

A CIANOKOBALAMIN ÉS TÁRSAI:
A B12 VITAMIN KÜLÖNFÉLE FORMÁI

Testünk számára létfontosságú, hogy a B12 vitamin elegendő mennyiségben álljon rendelkezésére: a sejtmegújulástól az idegek megfelelő működésén át a vérképzésig számos kulcsfontosságú, a szervezet egészét érintő folyamatban részt vesz. Sokan nem tudják napi B12 vitaminszükségletüket csupán a táplálkozással fedezni, ezért B12 vitamin szedésére lehet szükségük. Kevesen tudják, hogy a B12 vitamin különféle formákban fordulhat elő. Melyek ezek a formák pontosan? És vajon a különböző formáknak különböző hatásaik vannak?

B12 VITAMIN – A KÜLÖNFÉLE KÉMIAI FORMÁKBAN ELŐFORDULÓ ÉLETERŐ

Ha valaki B12 vitaminhiányban szenved, és az ebből adódó, vérképzéssel és idegműködéssel járó zavarokkal küzd, ideértve a vérszegénységet (anémia), a fáradtságot, a koncentrálási nehézségeket vagy a memóriaproblémákat, természetes, hogy gyors segítséget szeretne. Ennek egyszerű módja a hiányzó vitaminok tablettával való pótlása.

Mint hatóanyag, a B12 vitamin (orvosi nevén kobalamin) különféle formákban fordulhat elő:

  • cianokobalamin,
  • metilkobalamin,
  • hidroxokobalamin,
  • adenozil-kobalamin.

Ezek az egymással szoros rokonságban álló formák megtalálhatók a legtöbb, B12 vitamint tartalmazó élelmiszerben és vitaminkészítményben. A B12 vitamin mind a négy fajtája ugyanolyan kémiai alapszerkezettel rendelkezik – csupán a közös kobamalin molekula egyik kötőhelyén térnek el egymástól, mivel más-más anyag kapcsolódik hozzájuk (ciano, metil, hidroxi, illetve adenozil).

Cianokobalamin

A cianokobalamin a B12 vitaminok egy olyan fajtája, amelynél a kobalaminon egy úgynevezett cianocsoport található. Ennek a csoportnak a cianidtartalma elhanyagolhatóan alacsony – a táplálékkal gyakran többször annyi cianid jut be a szervezetbe, mint amennyi egy B12 készítményből.
A cianokobalamin különösen stabilnak bizonyult, ezért tartalmazza a B12-vitamin Ankermann® is ezt a formát.

Metilkobalamin

A metilkobalamin egy metilcsoporttal egészíti ki a szerkezetet, és a felszívódás után kobalaminná bomlik le. A B12 vitamin ezen formája előfordul mind a természetben, mind a speciálisan előállított készítményekben. A molekulák alacsony stabilitási foka adott esetben negatív hatással lehet a tartósságra és az egyensúlyra.

Fontos: Még ha a metilkobalamin és az adenozil-kobalamin (lásd lejjebb) a tulajdonképpeni aktív B12 vitamin koenzimek is a testben, ezek a formák, a ciano- és a hidroxokobalaminhoz hasonlóan, a célsejt felé vezető útjuk során inaktív kobalaminná bomlanak le, és csak a ható helyen metabolizálódnak ismét aktív metabolitokká. Kizárólag ezek az aktív metabolitok vesznek részt olyan folyamatokban, mint amilyen a sejtmegújulás, a vérképzés és az idegrendszer normál működésének fenntartása. Ez azt jelenti, hogy semmilyen előnnyel sem jár a különféle B12 formák kombinációjának szedése.

Hidroxokobalamin

A hidroxokobalamin a B12 vitamin azon formája, amely szoros rokonságot mutat a cianokobalaminnal. A hidroxokobalamin különösen gyakran fordul elő természetes módon bizonyos élelmiszerekben. Ahhoz, hogy a szervezet ténylegesen hasznosítani tudja, a hidroxokobalaminnak – a többi B12 vitaminfajtához hasonlóan – először aktívvá kell alakulnia. Ezután tudja csak ellátni a feladatait.

Adenozil-kobalamin

A hidroxokobalaminhoz hasonlóan az adenozil-kobalamin is gyakran megtalálható bizonyos élelmiszerekben.
A B12 vitaminhiány pótlására szolgáló készítmények azonban nem ebben a formájában tartalmazzák a hatóanyagot.

A B12 VITAMINFORMÁK HATÉKONYSÁGA

Az egyes B12 vitaminformák között terápiás hatékonyság szempontjából nincsen különbség. Minden B12 vitaminfajta ugyanolyan módon szívódik fel a szervezetben, ugyanúgy kobalaminná bomlik le, és a véráramon át ugyanazokra a területekre vándorol, ahol a B12 vitamin végül aktívvá alakul: legnagyobb részük a szövetekben (különösen a májban) tárolódik, valamivel kisebb mennyiségük pedig közvetlenül a B12 vitamint felhasználó sejtekbe kerül. Ezek a célsejtek aktívvá alakítják az adott B12 vitaminformát. A B12 vitamin, mint tápanyag csak az összes fázis befejeztével tudja teljes hatását kifejteni.

Az egyes B12 vitaminformáknak tehát nincsenek előnyeik vagy hátrányaik. Mindegyikük alkalmas a hiány pótlására, és ezzel a fennálló tünetek enyhítésére. A gyakorlatban a cianokobalamin alkalmazása terjedt el – sok éve bizonyít, mint stabil és jól felhasználható B12 vitaminforma.


A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!