Skip to main content

VÉSZES VÉRSZEGÉNYSÉG:
B12 VITAMINHIÁNY OKOZTA ANÉMIA

VÉSZES VÉRSZEGÉNYSÉG

A B12 vitaminhiány a test összes sejtjének működését befolyásolja. Különösen jelentős hatása van a vörösvérsejtek (eritrociták) képződésére. A B12 vitamin hiánya következtében változhat az eritrociták száma és mérete – súlyos vérszegénység, más néven anémia perniciosa alakulhat ki. Milyen tünetekről ismerhető fel az anémia?

VÉSZES VÉRSZEGÉNYSÉG – MI AZ?

A vészes vérszegénység hátterében B12 vitaminhiány áll, ez a vérszegénység egy olyan formája, amely akkor alakul ki, amikor nem áll elegendő mennyiségű B12 vitamin a szervezet rendelkezésére a vörösvérsejtek képződéséhez. Nem véletlenül nevezik vészesnek – veszélyes betegség, amit nem szabad félvállról venni. A vészes vérszegénység további orvosi megnevezései az anaemia perniciosa vagy a morbus Biermer.

Vörösvérsejtek
A vörösvérsejtek a csontvelőben képződnek, átlagos élettartamuk alatt, ami nagyjából 120 nap, a véráramban keringenek Az eritrociták – ez a vörösvérsejtek tudományos neve – előállításához azonban elegendő mennyiségű B12 vitamin, vas, folsav, valamint eritropoetin (egy növekedési faktor) jelenléte szükséges. Vészes vérszegénység (B12 vitaminhiányos anémia) esetén nincs elegendő B12 vitamin a szervezetben, melynek következtében csökken a vörösvérsejtek képződése

Szigorúan véve a vészes vérszegénység elnevezés a vérképzési zavarok azon formájára vonatkozik, amely az intrinsic faktor-képződés zavarára vezethető vissza. Az intrinsic faktorra (a gyomorban található fehérje-típus) azért van szükség, hogy a táplálkozás során bevitt B12 vitamint a szervezet hasznosítani tudja. Vészes vérszegénység esetén maga az immunrendszer akadályozza meg, hogy az intrinsic faktor elegendő mennyiségben termelődjön. Ennek következményeként a táplálkozás során bevitt B12 vitamin nem képes hatékonyan felszívódni a szervezetben, így nem áll rendelkezésre kellő mennyiségben a vörösvérsejtek képződéséhez.

A VÉSZES VÉRSZEGÉNYSÉG JELLEMZŐ TÜNETEI

A B12 vitaminhiány más következményeihez hasonlóan a vészes vérszegénység is fokozatosan alakul ki. Már a folyamat elején jelentkeznek tünetek – ezek azonban más betegségekre is utalhatnak. Az anémia ezen formájának különösen gyakori kísérőjelensége a tartós, heteken, hónapokon át tartó fizikai kimerültség, melynek oka a vörösvérsejtek hiánya. Mivel csökken az eritrociták (vörösvérsejtek) száma, többé már nem képesek ellátni legfontosabb feladatukat: a test sejteinek oxigénnel való ellátását. A következmények különösen az agyat érintik: a hiány fáradtság és más figyelmeztető jelek formájában nyilvánul meg.

Vészes vérszegénység esetén további tünetek is előfordulhatnak, melyek a következők:

  • koncentrálási nehézségek,
  • fejfájás,
  • ismétlődő émelygés,
  • felgyorsult légzés,
  • emelkedett szívfrekvencia2 és
  • sápadtság.

A vészes vérszegénység a B12 vitaminhiány egyik legismertebb és legsúlyosabb formája, amelyet mindig orvosilag kell igazolni. A B12 vitaminhiányos anémia ma már gyorsan beazonosítható és jól kezelhető.

A VÉSZES VÉRSZEGÉNYSÉG (ANAEMIA PERNICIOSA)
DIAGNÓZISA ÉS KEZELÉSE

A vészes vérszegénység (egyéb orvosi elnevezésein Morbus Biermer vagy anaemia perniciosa) hatékony kezeléséhez fontos a betegség beazonosítása. Az orvosi diagnózis bizonyos vérértékek vizsgálatán alapul: vérszegénység esetén a hemoglobin-érték férfiaknál 13 gramm/deciliter alá, nőknél 12 g/dl alá esik. A hemoglobin egy olyan fehérje, amely megköti az oxigént a vörösvértestekben, és vörösre színezi a vért. Ha romlik az érték, akkor a bilirubin nevű anyagcsere-termék a bőrben tárolódik – ez pedig sárgás árnyalatot kölcsönöz a bőrnek. Ha az Ön bőre sárgás vagy tartósan fáradtnak érzi magát, forduljon orvosához, mert a leírton kívül más ok is állhat a sárgás bőrszín hátterében.

Ha a fáradtság és a vitaminhiány további tünetei összefüggésbe hozhatók a vészes vérszegénységgel, akkor a B12 vitamin pótlására egy életen át szükség van. Ebben az esetben mindig az orvos utasítása szerint járjon el. Ha a kezelés megszakad, a tünetek rövid időn belül újra jelentkezhetnek. A vészes vérszegénység hatékony és tartós terápiájának egyik opciója a nagy dózisú B12-vitamin Ankermann® tabletta. Egy tanulmány szerint csak minimum 600 mikrogramm B12 vitamindózissal lehetséges a hiány hatékony pótlása1. Minél nagyobb a dózis, annál jobb. A B12-vitamin Ankermann® Magyarországon az egyetlen, gyógyszerként törzskönyvezett, szájon át szedhető B12 vitaminkészítmény, 1000 mikrogramm B12 vitaminnal tablettánként. Nagy dózisának köszönhetően a B12-vitamin Ankermann® biztosítja a hiány megbízható pótlásához szükséges B12 vitamin mennyiséget – függetlenül attól, hogy van-e elegendő B12 vitamint szállító fehérje a szervezetben vagy sem.

1Eussen et al. Oral cyanocobalamin supplementation in older people with vitamin B12 deficiency: a dose finding trial. Arch Intern Med 2005;165:1167-1172. Ebben a vizsgálatban nem B12-vitamin Ankermann® tablettát alkalmaztak.


A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!