Skip to main content

B12 VITAMINHIÁNY:
TÜNETEK ÉS JELEK

Akik folyamatosan fáradtak és gyakran szenvednek fejfájástól, sokszor a stresszes, pihenést nélkülöző mindennapokat teszik felelőssé a kellemetlen tünetekért. Kevesen tudják, hogy a tünetek mögött B12 vitaminhiány, illetve a hiány okozta vérképzési zavarok is állhatnak. Fontos az esetleges vitaminhiány jeleinek korai felismerése – ha a szervezetben hosszú időn át túl kevés a B12 vitamin, az károsíthatja az egészséget, néha akár helyrehozhatatlan mértékben.

B12 VITAMINHIÁNY:
KOMOLYAN KELL VENNI A TÜNETEKET ÉS A JELEKET

A B12 vitaminhiány tüneteit általában csak hónapokkal vagy akár évekkel a hiány kialakulása után érzi jelentősen az ember (nem úgy, mint például egy náthánál). A B12 vitamin elraktározódik a májban. Ezért, ha valaki túl kevés B12 vitamint vesz magához, vagy a szervezetében egyéb okok miatt a B12 vitamin csak korlátozottan képes felszívódni, először a raktárkészlet kezd kiürülni. Azonban már ebben a fázisban fokozatosan megjelennek a B12 vitaminhiány első tünetei, és a hiányból fakadó, vérképzést és idegrendszert érintő zavarok, például:

  • Fáradtság: Délután már alig tud ébren maradni, holott nyolc órát aludt éjszaka? A fáradtság a B12 vitaminhiány egyik jele lehet, mivel testünknek szüksége van a B12 vitaminra a vörösvérsejt termeléséhez, amelyekre pedig a szervezet oxikénellátásához van szükség. Márpedig ha kevés az oxigén a sejteiben, egyszerűen fáradtnak fogja érezni magát – mindegy, milyen sokat alszik.
  • Sápadtság: Ha egyébként rózsás arcszíne sárgás, sápadt árnyalatúvá válik, szintén B12 vitaminhiányt jelezhet, mivel a B12 vitaminhiány a vörösvérsejtek hiányával jár együtt. Ez pedig az úgynevezett bilirubin pigmentek felszabadulásához vezet, amely sárgás árnyalatot kölcsönöz a bőrnek.
  • Erőtlenség: Ha például nehezére esik cipelnie a bevásárlótáskát, holott még egyáltalán nincs tele, az szintén jelezhet B12 vitaminhiányt. Ugyanis ha szervezete nem kap elég oxigént a vörösvértestekből, gyakran erőtlennek, gyengének érezheti az izmait. Tudjon meg többet a fizikai kimerültségről!
  • Koncentrálási nehézségek: Újra és újra elfelejt hétköznapi dolgokat, vagy nehezére esnek olyan feladatok, amelyeket korábban könnyedén megoldott? A memóriával vagy az összpontosítással kapcsolatos problémák szintén jelentkezhetnek a B12 vitaminhiány tüneteiként. Tudjon meg többet a szellemi kimerültségről!

A B12 VITAMINHIÁNY TOVÁBBI TÜNETEI

Szintén érdemes B12 vitaminhiányra gondolni akkor is, ha berepedezett a szájzuga, ha égő érzést vagy fájdalmat észlel a nyelvén, ha járás közben bizonytalan, vagy ha csökkent az étvágya. Mivel a B12 vitamin fontos szerepet játszik a sejtek fejlődésében, hiánya sejtosztódási zavarokhoz vezethet. A csökkenő sejtnövekedés a szájban és az egész emésztőrendszerben a nyálkahártyák gyengülését vonja maga után, amely szájfájdalomban, illetve gyomor-bélrendszeri problémákban nyilvánulhat meg. A B12 vitaminhiány megállapításánál nemcsak az okoz nehézséget, hogy sokszor csak hónapok vagy akár évek múltán jelentkeznek erősebben a tünetek, hanem az is, hogy a tüneteket gyakran nem közvetlenül a B12 vitaminhiánynak tulajdonítják.1 Ezért, ha olyan fizikai tüneteket észlel, mint a fáradtság, illetve koncentrálási nehézségei  vannak, ne habozzon ellenőriztetni B12 vitaminszintjét!

1Forrás: Burgerstein, Lothar: Handbuch Nährstoffe. Vorbeugen und heilen durch ausgewogene Ernährung: Alles über Spurenelemente, Vitamine und Mineralstoffe, Stuttgart 2012, S. 183-185.

A SÚLYOS B12 VITAMINHIÁNY TÜNETEI – LÉTEZIK SEGÍTSÉG!

Ha a B12 hiány nincs megfelelően kezelve, akkor a test vitaminraktára előbb-utóbb kimerül, melynek következtében súlyos betegségek alakulhatnak ki. A neurológiai (azaz idegeket érintő) rendellenességek az agyban olyan tünetek formájában nyilvánulnak meg, amelyek enyhe kognitív zavarokként is ismertek, mint amilyenek:

  • az ítélőképesség károsodása vagy
  • a demencia tünetei.

Ami a vérképződést illeti, a B12 vitaminhiány tünetei

Az érzékzavarok (mint például a kezek és a lábak bizsergése) mögött szintén állhat régóta fennálló vitaminhiány. Annak érdekében, hogy se a B12 vitaminhiány tünetei, se a vele járó betegségek ne jelentkezzenek, időben kell elkezdeni a pótlást.

A jó hír: testünk kiürülő vagy már kiürült B12 raktárai egyszerűen és hatékonyan1 újratölthetőek a B12-vitamin Ankermann® tablettával, amely – Magyarországon egyedüliként gyógyszerként törzskönyvezett szájon át szedhető készítmény – tablettánként 1000 mikrogramm hatóanyaggal gondoskodik a B12 hiány pótlásáról, hogy Ön újra ereje teljében lehessen – fizikailag és szellemileg egyaránt.

 

1Eussen et al. Oral cyanocobalamin supplementation in older people with vitamin B12 deficiency: a dose finding trial. Arch Intern Med 2005;165:1167-1172. Ebben a vizsgálatban nem B12-vitamin Ankermann® tablettát alkalmaztak.


A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!