Skip to main content

HOGYAN ALAKUL KI A B12 VITAMINHIÁNY?
OKOK ÉS KOCKÁZATI TÉNYEZŐK

A B12 vitamin vízben oldódó vitamin és létfontosságú mikrotápanyag, melyre minden sejtünknek szüksége van. A B12 vitamin hiánya kockázati tényező az egészségünk szempontjából. Fontos tudni, hogy a B12 vitaminhiány hónapokig vagy akár évekig észrevétlen maradhat – a súlyosabb tünetek részben csak hosszabb távon mutatkoznak. Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen okai lehetnek a B12 vitaminhiánynak, és hogy főként mely esetekben léphet fel hiány ebből a szervezetünk számára különösen fontos vitaminból!

A B12 VITAMINHIÁNY LEHETSÉGES OKAI

Számos tényező van, amely növelheti a B12 vitaminhiány kialakulásának valószínűségét:

 • Táplálkozás: A vegán, a vegetáriánus és a húsban szegény étrendet folytató emberek szervezete gyakran nem jut elegendő B12 vitaminhoz, mivel a B12 vitamin szinte kizárólag állati eredetű élelmiszerekben van jelen. A hiányos táplálkozás vagy alultápláltság, amely főként az idősebb korosztályra jellemző, szintén okozhat B12 vitamin-hiányt. Az egészségtelen életvitel – például túlzott koffein- vagy alkoholfogyasztás, dohányzás – olyan tényező, amely szintén hozzájárulhat a B12 vitamin nem megfelelő hasznosításához.
 • Megnövekedett felhasználás: A várandós nőknek, akárcsak a szoptató anyukáknak megnő a B12 vitaminigényük, mivel a szervezetükben található B12 vitamint meg kell osztaniuk születendő gyermekükkel, illetve csecsemőjükkel – hiszen nekik még nincsen saját B12 tartalékaik.
 • Felszívódási zavar: Az alábbi betegségek, állapotok esetén a táplálkozással bevitt B12 vitamin felszívódása és tárolása egyaránt sérül:
  - az emésztőrendszer krónikus gyulladásai, mint például a Crohn betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa),
  - gyomornyálkahártya-gyulladások (“B” típusú gastritis),
  - bélszakasz műtéti úton való eltávolítása,
  - májkárosodások és a hasnyálmirigy károsodásai,
  - cöliákia (gluténérzékenység).
 • Stressz: Megerőltető, stresszes időszakokban szintén megnő a szervezet B12 vitaminigénye. A B12 vitamin részt vesz az adrenalin termelésében, amely ilyen körülmények között nagy fordulatszámon történik. Ezzel egy időben csökken az emésztőrendszer aktivitása, így a B12 vitamin csak korlátozottan képes felszívódni a táplálékból. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az ember stresszes időszakokban nem feltétlenül figyel a kiegyensúlyozott – B12 vitaminban gazdag – étrend betartására.
 • Gyógyszerek: A B12 vitaminhiányt különféle gyógyszerek szedése is okozhatja. Ilyenek például a cukorbetegséget kezelő, metformint tartalmazó gyógyszerek, a protonpumpa-gátlók (gyomorsav-blokkolók) vagy egyes antibiotikumok.
 • Szállítófehérje-hiány: A B12 vitaminnak egy szállítófehérjére, nevezetesen az intrinsic faktorra van szüksége ahhoz, hogy a gyomor savas környezetéből biztonságban eljusson a felszívódás helyére: a bélbe. Vannak, akiknél ez a szállítófehérje hiányzik – például autoimmun betegségek esetén, amikor az immunrendszer a szervezet saját rendszereit ellen lép fel. Csak táplálkozás révén ekkor már nem tud elegendő B12 vitamin felszívódni a szervezetben.

A B12 VITAMINHIÁNY KOCKÁZATI CSOPORTJAI: TÁPLÁLKOZÁS ÉS EGYÉB OKOK

A lehetséges okok alapján több kockázati csoport is megjelölhető, akiknek B12 vitamin szedése javasolt annak érdekében, hogy fedezni tudják megnövekedett napi B12 vitaminszükségletüket, illetve feltölthessék kiüresedett B12 vitaminraktáraikat:

 • vegetáriánusok, vegánok;
 • várandós és szoptató anyukák;
 • azok, akik sokáig stressz alatt állnak;
 • idős emberek;
 • bizonyos betegségekkel élők, ilyenek például a 2-es típusú cukorbetegség, a “B” típusú krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás, a hasnyálmirigy-elégtelenség (a hasnyálmirigy funkcióvesztése), de akár gyomorszűkítés is lehet ok, mivel ekkor a gyomor intrinsic faktort termelő területe is csökken (gasztrektómia),
 • azok, akik rendszeresen szednek bizonyos gyógyszereket (például metformin tartalmút vagy protonpumpa-gátlót), illetve dohányoznak vagy túlzott mértékben fogyasztanak alkoholt.

Ha Ön olyan tüneteket észlel magán, mint a kimerültség, koncentrálási nehézségek, repedezett ajkak vagy bizonytalan járás, érdemes B12 vitaminhiányra gyanakodnia.

FÁRADT, LEVERT, DEKONCENTRÁLT?
B12 VITAMINHIÁNY IS ÁLLHAT A HÁTTÉRBEN

A B12 vitaminhiányos állapot sokakat érint. Tüneteit azonban gyakran félreértelmezik, ezért sokáig tarthat, míg felismerik, hogy valójában B12 vitaminhiányról van szó. A megemelkedett homocisztein-szint (a homocisztein egy aminosav, amely a B12 vitamin anyagcseréjének köztes terméke) a B12 vitamin anyagcserezavarára utalhat: a szervezet ugyanis B12 vitaminhiány esetén nem tudja megfelelően lebontani ezt a káros anyagot.

Szintén jelzésértékűek:

 • a megemelkedett metilmalonsav-szint (az anyagcsere köztes terméke, amely ugyancsak gátolja a B12 vitamin átalakítását), valamint
 • a holo-transzkobalamin teszt feltűnően alacsony eredménye (a vizsgálat az aktív B12 vitamin mennyiségét méri).

 

Ilyen esetekben a fennálló hiány pótlása érdekében különösen fontos nagy dózisú B12 vitamin készítmény szedése. Tudjon meg többet a B12 vitaminhiány tüneteiről:

B12 VITAMINHIÁNY ESETÉN:
B12-VITAMIN ANKERMANN®

A B12-vitamin Ankermann® tabletta az egyetlen, Magyarországon gyógyszerként törzskönyvezett B12-készítmény nagy dózisú – tablettánként 1000 mikrogramm – B12 vitamin hatóanyaggal. A B12-vitamin Ankermann® tabletta egyszerűen, kényelmesen, hatékonyan és hosszú távon is biztonságosan kezeli a B12 vitaminhiányt és annak tüneteit.


A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!