Skip to main content

MI A TEENDŐ B12 VITAMINHIÁNY ESETÉN?
ÍGY KEZELHETI B12 VITAMINHIÁNYÁT!

A B12 vitamin hiánya többeket érint, mint azt sokan gondolnák. A B12 vitaminhiány súlyos betegségeket okozhat neurológiai (idegrendszert érintő), pszichés (feledékenység, zavartság), illetve hematológiai (vérképzéssel kapcsolatos) területeken egyaránt. A jó hír: létezik megoldás a B12 vitaminhiány kezelésére!

A B12 VITAMINHIÁNY KEZELÉSÉNEK ELSŐ LÉPÉSE:
A DIAGNÓZIS

A szervezet komplex B12 vitaminháztartásának megismeréséhez a következő vizsgálati módszerek együttes alkalmazásával lehet a legközelebb jutni – ám ezek hazánkban korlátozottan hozzáférhetőnek számítanak:

  • Holo-transzkobalamin teszt (Holo-TC): A szervezet csak azokat a B12 vitaminokat tudja hasznosítani, amelyek a vérben szállítómolekulákhoz, úgynevezett transzkobalaminokhoz (TC) kötődnek. Ezt a tényt azért fontos tudni, mert a B12 vitaminnak csupán nagyjából 25 százaléka aktív biológiailag. Ez a vérvizsgálat a valóban haszonsítható B12 vitaminszintjét méri. A 35 pmol/l (pikomól/ liter) alatti értékek B12 vitaminhiányra utalnak. A holo-TC tesztet a kezdődő hiány legkorábbi markerének tekintik. A mindennapi gyakorlatban használt szérum B12 szintmérés ezzel szemben az aktív és inaktív B12 vitamin mennyiségét együttesen méri.
  • Metilmalonsav teszt (MMA): Ez a vizsgálat a vér metilmalonsav szintjét méri. A metilmalonsav a B12 vitamin anyagcseréjének egy köztes terméke. B12 vitaminhiány esetén az MMA értéke megnő – mert a hiányzó B12 vitamin nem alakítja át egy másik, a szervezet számára szükséges koenzimmé, és így felszaporodik. Ennek az értéknek a meghatározása meglehetősen szenzitív, és már a B12 vitaminhiány korai szakaszában jelezni képes a problémát. Önmagában azonban nem elegendő a B12 vitaminhiány diagnózisához, mert értéke sok más tényezőtől is függ.

A homocisztein (káros aminosav) vizsgálatnál a homocisztein-szintet mérik a vérben. A normálnál magasabb érték szintén B12 vitaminhiányra utalhat. Pontossága a B12 vitaminhiány szempontjából azonban kérdéses, miután az eredményt számos további tényező befolyásolhatja, például nem megfelelő vesefunkció vagy az aminosav anyagcseréjével kapcsolatos veleszületett rendellenességek.

B12 VITAMINHIÁNY – A KEZELÉS

Miután az orvos diagnosztizálta a B12 vitaminhiányt, két lehetőség merül fel a kezelésre:

  • nagy dózisú B12 vitamin tabletta szedése (orális pótlás), illetve
  • B12 vitamin injekció beadása.

A B12 VITAMINHIÁNY KEZELÉSE TABLETTA FORMÁBAN – EGYSZERŰ ÉS KÉNYELMES

A B12 vitamin tabletta formájában pótolva több előnnyel is jár: könnyű bevenni, és jól tolerálható. A B12-vitamin Ankermann® tabletta Magyarországon az egyetlen gyógyszerként törzskönyvezett orális B12 vitamin készítmény, amely nagy dózisban, tablettánként 1000 mikrogramm mennyiségben tartalmazza a B12 vitamint. Csak a legalább 600 mikrogramm napi dózisú B12 vitamin képes a hiányt hatékonyan pótolni1. A B12-vitamin Ankermann® tabletta nagy dózisának köszönhetően a B12 vitamin a bélnyálkahártyán keresztül passzív módon is fel tud szívódni és bekerülni a véráramba, így képes a hiányt kezelni. A passzív felszívódás jelentősége még nagyobb, ha a táplálkozás során bevitt B12 vitamin aktív módon nem képes zavartalanul felszívódni.

Milyen esetekben jelentkezhetnek problémák az aktív felszívódást illetően?

Okai lehetnek például:

  • a gyomor-bélrendszer zavarai;
  • felszívódási zavarok, például idős korban természetes folyamatként csökken az intrinsic faktor (IF) fehérje termelődése, amely létfontosságú szerepet játszik a B12 vitamin aktív felszívódásában;
  • bizonyos gyógyszerek – a cukorbetegség kezelésére használt metformin tartalmúak, ill. a gyomorsav-gátlók, azaz protonpumpa-gátlók (PPI) – alkalmazása.

Nagy dózisú, szájon át szedhető B12 vitamin készítménnyel növelhető a passzív felszívódás a szervezetben, és jó terápiás eredmények érhetők el akkor is, ha az aktív felszívódás valamelyik fenti oknál fogva gátolt.

1Eussen et al. Oral cyanocobalamin supplementation in older people with vitamin B12 deficiency: a dose finding trial. Arch Intern Med 2005;165:1167-1172. Ebben a vizsgálatban nem B12-vitamin Ankermann® tablettát alkalmaztak.


A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!