Skip to main content

NAPI B12 VITAMINSZÜKSÉGLET –
ALKALMAZÁSI TANÁCSOK

Minden embernek szüksége van B12 vitaminra, azonban a napi szükséglet személyenként eltérhet, hisz a megfelelő mennyiséget számos tényező befolyásolja, például betegségek, stressz, öregedési folyamat vagy akár a várandósság. Tudjon meg többet a saját, napi B12 vitaminszükségletéről és a B12-vitamin Ankermann® tabletta optimális szedéséről!

NAPI B12 VITAMINSZÜKSÉGLET – ENNYIT IGÉNYEL A TESTÜNK

Szervezetünk napi B12 vitaminszükséglete az Európai Élelmiszterbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a következő:

  • felnőttek és 15 éven felüli fiatalok számára 4,0 mikrogramm naponta (ez például 130 gramm sertésfilének felel meg).
  • várandós nők számára 4,5 mikrogramm naponta (ez például 300 gramm félkemény trappista sajtnak felel meg)1.
  • szoptató kismamák számára 5 mikrogramm naponta (ez például 700 gramm tehéntúrónak felel meg)1.

Milyen esetekben kellene tehát valakinek kifejezetten B12 vitamint szednie? A vegetáriánusok, a B12 vitamin felszívódását vagy akár tárolását érintő betegségekkel élők, valamint az idősebb emberek esetében a napi B12 vitaminszükségletet gyakran nem fedezi a táplálkozás – a szervezetükben lévő B12 vitaminraktár nincs kellőképpen feltöltve. Ha a fenti esetek valamelyike Önt is érinti, érdemes B12 vitamint szednie.

1www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/21373/b12-vitamin

ÍGY SZÍVÓDIK FEL A B12 VITAMIN A SZERVEZETBEN

Testünkben a B12 vitamin, amely kobalamin néven is ismert, kétféleképpen szívódhat fel és kerülhet a véráramba: aktív és passzív módon.

A B12 vitamin aktív felszívódása

Ahhoz, hogy a B12 vitamin aktívan, azaz energiafelhasználás révén kerüljön a bélből a vérbe, egy olyan fehérjére (nevezetesen az intrinsic faktorra, rövidítése: IF) van szükség, amely a gyomornyálkahártyában termelődik. Az intrinsic faktor gondoskodik arról, hogy a B12 vitamin a táplálékból a savas környezeten át biztosan eljusson a felszívódás helyére, amely a bélben található.

Ha ez a szállítófehérje nem megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre, akkor a táplálékkal bevitt vitamin kevésbé hatékonyan szívódik fel, ezért további B12 vitamint kell bevinni a szervezetbe ahhoz, hogy a napi szükségletet fedezni lehessen. Ez például olyanok esetében jelentkezhet,

  • akiknél kevés intrinsic faktor termelődik (például betegség miatt, vagy mert idősebbek esetében az intrinsic faktor termelődése természetes módon csökken);
  • akiknek olyan gyógyszereket kell szedniük, amelyek metformint tartalmaznak (2-es típusú diabétesz esetén) vagy protonpumpa-gátlók (túlzott gyomorsav-termelődés esetén); vagy
  • akik gyomornyálkahártya-gyulladástól vagy gyulladásos bélbetegségtől szenvednek.

Az aktív mellett a táplálkozás során bevitt B12 vitamin egy része passzív módon, vagyis intrinsic faktor és energiafelhasználás nélkül szívódik fel. Ekkor a B12 vitamin diffúzió (mozgás) révén, teljesen automatikusan áramlik sejtből sejtbe.

A kobalamin passzív felszívódásának fontossága

A B12 vitamin passzív felszívódási módja különösen akkor válik fontossá, ha már kialakult a B12 vitaminhiány állapota. Ebben az esetben a nagy dózisú B12 vitaminkészítmények segíthetnek, mivel dózisuk meghaladja a napi szükségletet, ezáltal pótolni tudják a hiányt. Érdemes megjegyezni: minél nagyobb a B12 hiány, annál inkább a passzív (és nem aktív) felszívódási mód lesz a meghatározó a bélnyálkahártyán keresztül. Ez a folyamat független attól, hogy rendelkezésre áll-e az intrinsic faktror vagy sem. Mivel azonban a B12 vitamin csupán közel 1%-a szívódik fel passzív módon a szervezetben, a hiány pótlására olyan dózisú B12 vitaminra van szükség, amely jelentősen meghaladja a napi szükségletet. Azok számára, akiknek a szervezetében nem tud elegendő B12 vitamin felszívódni csupán az elfogyasztott táplálékból, az alacsony dózisú B12 vitamin készítmények gyakran nem elégítik ki a napi B12 vitaminszükségletet. A már kialakult B12 vitaminhiány hatékony pótlásához legalább 600 mikrogramm dózisra van szükség1.

1Eussen et al. Oral cyanocobalamin supplementation in older people with vitamin B12 deficiency: a dose finding trial. Arch Intern Med 2005;165:1167-1172. Ebben a vizsgálatban nem B12-vitamin Ankermann® tablettát alkalmaztak.

NAPI B12 VITAMIN SZÜKSÉGLETE PÓTLÁSÁRA ÉS HIÁNYTÜNETEI KEZELÉSÉRE VÁLASSZON NAGY DÓZISÚ B12 VITAMINKÉSZÍTMÉNYT!

A már kialakult B12 vitaminhiány tipikus tünetei, valamint a hiányból adódó, vérrel, illetve idegrendszerrel kapcsolatos rendellenességek többek között a következők:

A B12-vitamin Ankermann® tabletta kényelmes és megbízható terápiás forma, amely hozzájárulhat a B12 vitaminhiány okozta tünetek enyhítéséhez. A B12-vitamin Ankermann® az első és eddig egyetlen1 gyógyszerként törzskönyvezett tabletta Magyarországon, amely 1000 mikrogramm cianokobalamin (a B12 vitamin egyik formája) hatóanyagot tartalmaz tablettánként.

B12 VITAMIN TÚLADAGOLÁS – LEHETSÉGES?

Először is: A B12 vitamin túladagolása természetes módon szinte lehetetlen, még akkor is, ha étrendje túlnyomó részét állati eredetű élelmiszerek alkotják, mint amilyen a hús, a hal vagy a tejtermékek. Hogy miért? A válasz egyszerű: vízoldékony vitamin révén a szervezet a fel nem használt mennyiséget vizelet útján kiválasztja. Ráadásul a B12 egy hőérzékeny vitamin – számtalan molekula tűnik el a sütés, főzés során az ételekből.

A valóságban tehát sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy B12 vitaminhiány alakul ki, mint, hogy túl sok B12 vitamin szívódna fel a szervezetben. A B12 vitaminhiány vérvizsgálattal kimutatható, optimális pótlása nagy dózisú B12 vitamint tartalmazó készítményt kíván.

Így hasznosítja a szervezet a B12 vitamint
A B12 vitamin reszorpciója (felszívódása) kétféleképpen megy végbe: Az aktív felszívódási mód függ – többek között – az úgynevezett intrinsic faktortól. Ez a szállítófehérje a gyomorban képződik, hozzákapcsolódik a B12 molekulákhoz, és biztonságosan elszállítja őket a bélbe, ahol receptorok által szívódnak fel a véráramba. A passzív felszívódási mód esetében azonban döntő szerepe van a B12 vitamin mennyiségének: minél több kerül a szervezetbe, annál több tud felszívódni belőle – mindez csupán diffúzió révén, receptorok segítsége nélkül.

Fontos, hogy a hatóanyagnak csak egy része szívódik fel, ezért a terápia során nagy dózisú B12 vitamin fogyasztása szükséges.
Ezáltal – annak ellenére, hogy viszonylag csekély, közel egy százaléknyi mennyiség képes csak felszívódni a bélben – elegendő mennyiségű B12 vitamin áll a szervezet rendelkezésére a hiány pótlására és a hiányból eredő tünetek enyhítésére.

GYAKRAN ELŐFORDUL A B12 VITAMIN TÚLADAGOLÁSA?

Ha túl sok B12 vitamin kerül a szervezetbe, akkor egy egyszerű szűrőmechanizmus lép életbe: ha a vérben már minden olyan molekula „foglalt”, amely a B12 vitamint a felhasználási helyére szállítja a szervezetben, akkor a veséken a sor: kiszűrik a vérből a felesleges vitaminmennyiséget, majd kiürítik a vizelet által – így járulnak hozzá a B12 háztartás szabályozásához.

A B12 vitamint éppen ezért nagyon biztonságos vitaminként tartják számon – egyes nemzetközi adatbankok nem is használnak túladagolás „rublikát”. Természetesen, mint minden gyógyszer esetében, amennyiben Ön B12 vitamint szed, figyeljen oda a készítmény helyes alkalmazására, és kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a kockázatokról és a mellékhatásokról!

B12-VITAMIN ANKERMANN®

Hatékony és egyszerű terápia:

B12 vitaminhiány esetén bízza magát a B12-vitamin Ankermann® tablettára,
a nagy dózisú gyógyszerre!
 

B12-vitamin Ankermann® tabletta vásárlása

1Bevezetése (2019) óta továbbra is az egyetlen, gyógyszerként törzskönyvezett, szájon át bevehető B12 vitamin magas, 1000 µg hatóanyag-tartalommal (forrás: www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis)


A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!