Skip to main content

MEGFELELŐ TÁPLÁLKOZÁS MELLETT KIALAKULÓ B12 VITAMINHIÁNY –
OKOK, TÜNETEK ÉS AMIT TEHETÜNK

Az elfogyasztott élelmiszerben található B12 vitamin kétféleképpen tud felszívódni a szervezetünkben – mindkét felszívódási mód döntően hozzájárul a napi B12 vitaminszükségletünk fedezéséhez. Egyrészt a B12 vitamin önmagában, passzív módon szívódik fel a bélben. Ennek feltétele, hogy megfelelő mennyiségű B12 vitamint jutassunk a szervezetünkbe. Érdemes megjegyezni: minél több B12 vitamin jut a szervezetbe, annál több képes passzív módon felszívódni. Másrészt a B12 vitamin aktív módon is felszívódik, nagyjából csupán 1,5 mikrogramm naponta. Annak érdekében, hogy az aktív felszívódás hatékonyan történjen, a test bizonyos folyamatainak zavartalanul kell működniük: a B12 vitaminnak először kapcsolódnia kell egy szállítófehérjével, az úgynevezett intrinsic faktorral. Az intrinsic faktor feladata, hogy a B12 vitamint elszállítása a gyomor savas környezetéből a felszívódás helyére, a bélbe, ahol aztán speciális bélsejt-transzporterek bocsátják a szervezet rendelkezésére. Ha azonban az intrinsic faktor hiányzik, az aktív felszívódás nem tud megvalósulni. A folyamatos passzív diffúzió ellenére a csupán táplálkozással bevitt B12 vitamin mennyisége ilyen esetekben már nem elegendő. Megmutatjuk, mi vezethet az intrinsic faktor hiányához, és hogy mit lehet tenni ilyen esetben.

AZ INTRINSIC FAKTOR HIÁNYA:
A B12 VITAMIN FELSZÍVÓDÁSI ZAVARÁNAK OKAI

Ha kevés, vagy hiányzik az intrinsic faktor, amely a B12 vitamint biztonságosan szállítja tovább a gyomor savas környezetéből, akkor az aktív felszívódás gátolt, de egyéb – ezzel szorosan vagy közvetetten összefüggő – zavarok is állhatnak az elégtelen felszívódás hátterében:

 • Gyomorhurut, vagy más néven gastritis, aminek számos oka és előfordulási formája lehet, de orvosi szempontból a gyomornyálkahártya – szövettannal igazolt – gyulladását jelenti;
 • a gyomor egy (vagy több) részének műtéti úton való eltávolítása;
 • autoimmun betegségek, amelyeknél az immunrendszer az intrinsic faktor ellen fordul (atrófiás gyomorhurut): az antitestek vagy megakadályozzák a B12 vitamin intrinsic faktorhoz való kapcsolódását, vagy a már összekapcsolódott vegyületbe “furakodnak be”, és ezáltal gátolják a bélsejteken keresztüli felszívódást;
 • bizonyos gyógyszerek szedése (például metformin tartalmú vagy gyomorsavat szabályozó, úgynevezett protonpumpa-gátló – PPI – készítmények);
 • krónikus bélgyulladás vagy egy bélszakasz műtéti úton való eltávolítása.

B12 VITAMINHIÁNY: A TÜNETEK FELISMERÉSE ÉS KEZELÉSE

A B12 egy olyan nélkülözhetetlen vitamin, amely jelentős hatással van a testi és a lelki egészségre egyaránt. A szervezet képes elraktározni a B12 vitamint, ezért gyakran csak akkor érzékelhetőek a B12 vitaminhiányból adódó, vérképzést és idegeket érintő rendellenességek, amelyeknek tipikus tünetei a testi kimerültség és a neurológiai zavarok – például a koncentrálási nehézségek, illetve a feledékenység – , amikor a B12 vitaminhiány már jó ideje kialakult a szervezetben. A B12 vitamin felszívódása (és általában a vitaminok hasznosulása) elsősorban idős korban csökkenhet.

B12 VITAMINHIÁNY IDŐS KORBAN

A B12 vitaminhiánynak lehetnek olyan okai, amelyek különösen az idősebb korosztályt érinthetik. Például, ha túl kevés gyomorsav képződik, ez oda vezethet, hogy a táplálkozás során bevitt B12 vitaminból túl kevés oldódik fel – annak ellenére, hogy elegendő intrinsic faktor áll rendelkezésre a szervezetben. A gátolt gyomorsav-képződés következtében adott esetben akár a vékonybél pH-értéke is megváltozhat. Ennek eredményeként túlnövekedési szindróma alakulhat ki, amelynek következtében tovább csökkenhet a szervezet B12 vitaminkészlete.

Idős korban B12 vitaminhiány vagy a B12 vitamin anyagcseréjét érintő zavarok hátterében akár már régóta szedett gyógyszerek kölcsönhatásai is állhatnak.

Ilyenek például a következő csoportokhoz tartozó gyógyszerek:

 • a leggyakrabban alkalmazott antidiabetikum (a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében használt, metformin hatóanyagú gyógyszerek),
 • protonpumpa-gátlók (Proton-Pump Inhibitors, PPI) (gyomorsav-gátlók),
 • antacidumok (gyomorsav-semlegesítők),
 • ritkábban diuretikumok (vizelethajtók a vizelet képződésének és kiválasztásának elősegítésére),
 • ritkábban lipidcsökkentők (vérzsírcsökkentők),
 • ritkábban antiepileptikumok (epilepsziás rohamok megelőzésére vagy kezelésére),
 • egyes antibiotikumok (bakteriális fertőzések kezelésére)
 • ritkábban antiasztmatikumok (asztma, orvosi nevén asthma bronchiale terápiájára).

Idősek esetében nemcsak bizonyos gyógyszerek szedése, illetve az intrinsic faktor vagy a gyomorsav természetes öregedési folyamatból adódó csökkent termelődése állhat a B12 vitaminhiány hátterében, hanem a megváltozott étrend vagy a vesefunkciók romlása is. Ez utóbbi vérvizsgálattal igazolható lehet – a vesék korlátozott működése esetén a metilmalonsav (MMA) B12 vitaminmarker értéke jelentősen megnő.

AZ INTRINSIC FAKTOR HIÁNYÁNAK MEGOLDÁSA

Mi a teendő, ha a B12 vitamin felszívódási zavarát – a fenti okok bármelyikének eredményeként – az intrinsic faktor okozza? Nagy dózisú B12 vitamin készítménnyel az intrinsic faktor megkerülhető, ugyanis ha elég nagy mennyiségű B12 vitamin kerül az emésztőrendszerbe, akkor a B12 vitamin passzív módon, vagyis teljesen magától képes felszívódni a bélsejteken keresztül. Így a passzív diffúzió révén a test az intrinsic faktor hiányának ellenére elegendő B12 vitaminhoz tud jutni.

Mennyi az az elegendő mennyiség? Legalább napi 600 mikrogramm B12 vitamin eléri a terápiás hatást1: hatékonyan pótolja a hiányt, és kezeli a hiány okozta vérképzési rendellenességeket (a vörösvérsejtek érési zavarait és az abból adódó vérszegénységet), valamint az idegrendszert érintő károsodásokat.

A B12-vitamin Ankermann® tabletta 1000 mikrogramm hatóanyaggal egyszerű és hatékony megoldást nyújt a meglévő B12 vitamin-hiány kezelésére – még felszívódási zavarok esetén is.

1Eussen et al. Oral cyanocobalamin supplementation in older people with vitamin B12 deficiency: a dose finding trial. Arch Intern Med 2005;165:1167-1172. Ebben a vizsgálatban nem B12-vitamin Ankermann® tablettát alkalmaztak.


A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!