Skip to main content

B12 VITAMINHIÁNY ÉS A KIMERÜLTSÉG:
A VITAMIN EREJE

Fáradtnak, kimerültnek, erőtlennek érzi magát, és nem tudja, mit tehetne ellene? Teljesen érthető: a kimerültség a mindennapokban szinte legyőzhetetlen ellenfélnek tűnhet, és számos oka lehet. Gyakran önmagában a stressz okozza – különösen akkor, ha a feszült időszak hosszú ideig tart. Amit sokan nem tudnak: a kimerültségért akár a B12 vitaminhiány is felelős lehet.

B12 VITAMINHIÁNY – KIMERÜLTSÉG IS LEHET A KÖVETKEZMÉNY

Aki gyakran vagy akár folyamatosan fáradtnak érzi magát, kezdetben ritkán gondol arra, hogy B12 vitaminhiány állhat a háttérben. Sokan egyáltalán nem tudják, hogy a B12 vitamin hiánya nagyfokú kimerültséget okozhat. Először többnyire a stresszre, a nyugtalan, kevés alvásra vagy a határidők nyomására gyanakodnak. Ezeken természetesen mind ajánlatos javítani, ugyanakkor adott esetben ez akár a tünetek súlyosbodásához is vezethet. Hogyan lehetséges ez?

Ha ismeretlen a kimerültség (konkrét) oka, akkor sikertelenek maradhatnak a próbálkozások, mivel a kimerültségnek nem a valódi okával veszi fel az ember a harcot. Így aztán előfordulhat, hogy még hosszabb ideig maradnak napirenden a kimerültség és az azzal járó tünetek:

  • koncentrálási nehézségek,
  • csökkenő teljesítőképesség,
  • levertség,
  • ingerlékenység,
  • pszichés rendellenesség.

Azonban ezen tünetek némelyikének nem lehet csupán a stressz és a kialvatlanság az oka: amennyiben B12 vitaminhiány áll a kimerültség hátterében, a szervezet számos folyamata károsodhat.

Amennyiben a kimerültség kiváltó oka a B12 vitamin hiánya, létezik hatékony segítség a B12 vitamin pótlására és a kimerültség kezelésére.

VITAMINNAL A KIMERÜLTSÉG ELLEN: A B12 VITAMINHIÁNY FELISMERÉSE ÉS KEZELÉSE

Az orvosnak a következő teszt áll – első körben – rendelkezésre a B12 hiány meghatározására, ha a személyes vizsgálat során nem tudja biztosan felállítani a diagnózist:

  • B12 szérum teszt (más néven össz B12 vitamin teszt): a vérszérum vizsgálatának keretében megmérik a vérben található összes B12 vitamin mennyiségét. A korlátozottságát az adja, hogy a B12 vitamin jelentős része inaktív, nagy része pedig a szervezet valamelyik raktárában – első sorban a májban – található. Ezzel a vizsgálattal a vérben keringő teljes mennyiséget lehet megmérni, amibe az aktív frakció mellett az inaktív, tehát a szervezet felhasználása szempontjából indifferens B12 vitamin mennyiség is beleszámít.

Ezen felül az alábbi vizsgálatok is léteznek, és indokolt esetben lehetőség van ezen tesztek elvégzésére is, igaz, többnyire csak magánlaborokban:

  • Holo-transzkobalamin teszt (holo-TC teszt): Ez a vizsgálat a B12 vitamint szállító transzportmolekulák mennyiségét méri a vérben. Ha a számuk alacsony (35 pikomól/liter alatti), az arra utal, hogy a kimerültség kiváltó oka a B12 vitaminhiány.
  • Metilmalonsav teszt (MethylMalonic Acid, MMA teszt): Ha a sejtek nélkülözik az értékes B12 vitamint, akkor több metilmalonsavat termelnek. A magasabb MMA szint is a B12 vitamin – normálishoz képest – alacsonyabb szintjéről árulkodhat. Ugyan az MMA jól jelzi a szöveti B12 vitaminellátottságot, de számos oka lehet a kórosan magas értékének, így sosem elegendő egyedül a diagnózis felállításához.
  • Homocisztein teszt: Ha az egészséges értéknél magasabb a homocisztein (káros aminosav) szintje, akkor is B12 vitaminhiányra gyanakodhatunk. Mivel a homocisztein-szintet is számos tényező befolyásolhatja, ezért önmagában ez sem alkalmas a B12 vitaminhiány megállapítására.

Miután az orvos a vizsgálatok segítségével megállapítja a B12 vitaminhiányt, a hiány pótlására és a kimerültség kezelésére B12 vitaminterápiát fog javasolni. A B12-vitamin Ankermann® tabletta különösen megfelel erre a célra, hiszen az egyetlen gyógyszerként törzskönyvezett tabletta formátumú B12 vitamin készítmény Magyarországon, amely 1000 mikrogramm – azaz nagy dózisú – B12 vitamint tartalmaz. A B12 vitaminhiány hatékony kezeléséhez legalább 600 mikrogramm hatóanyag alkalmazása szükséges naponta1.

1Eussen et al. Oral cyanocobalamin supplementation in older people with vitamin B12 deficiency: a dose finding trial. Arch Intern Med 2005;165:1167-1172. Ebben a vizsgálatban nem B12-vitamin Ankermann® tablettát alkalmaztak.


A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!