Skip to main content

B12 VITAMIN –
AZ EGÉSZSÉGES SZERVEZETÉRT ÉS AZ ÉP IDEGROSTOKÉRT

A B12 vitamin egy létfontosságú vitamin, amelyet táplálkozás révén tudunk bevinni a szervezetbe. B12 vitamint – természetes módon – állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak, mint például a hús vagy a tej. Számos alapvető folyamatban vesz részt a testünkben, például a vérsejtek kialakulásában vagy az idegrostok felépítésében. Milyen szerepet játszik még a B12 vitamin a szervezetünkben, és miért olyan fontos, hogy pótoljuk az esetleges hiányát? A továbbiakban bemutatjuk Önnek a B12 vitamin fontosabb feladatait, funkcióit, és kifejtjük, hogy mi is az a B12 vitamin.

MI IS AZ A B12 VITAMIN?

A B12 vitamin (orvosi nevén kobalamin) egy létfontosságú tápanyag, amelyhez a testnek külső forrásból kell hozzájutnia, mivel – a legtöbb vitaminhoz hasonlóan – önmaga nem képes előállítani. Szigorúan véve a B12 vitamin több vegyület – az úgynevezett kobalaminok – gyűjtőneve (lásd még: B12 vitaminformák). Ezek a vegyületek azért kapták a kobalaminok elnevezést, mert a kobalt atomjuk mindegyiküknél ugyanott található a molekulán belül.

A B12 vitamin mellett további hét vitamin is a B vitaminok csoportjába tartozik. A B12 vitamin különlegessége, hogy túlnyomórészt állati eredetű élelmiszerekben található, és már a legkisebb mennyiségben is hatással lehet a szervezetre. Továbbá a B12 vitamin egy nagyon összetett vitamin, amely főként a májban és az izomzatban tárolódik. Mivel a B12 vitamin létfontosságú, és hozzájárul mind a testi, mind a szellemi teljesítőképességhez, hiányát el kell kerülni, illetve mielőbb pótolni kell. A B12 vitaminhiány tünetei gyakran akkor jeletkeznek, amikor alacsony szintje már hosszabb ideje fennáll.

MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜNK B12 VITAMINRA?

Testünknek számos fontos anyagcsere-folyamathoz nélkülözhetetlen a B12 vitamin. Hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a vérképzéshez és az egyes sejtek energiatermeléséhez:

Icon Zellenerneuerung
Sejtmegújulás
A genetikai anyag felépítéséhez a testnek szüksége van B12 vitaminra, amely nemcsak az összes növekedési folyamatban, hanem a sejtosztódásban és a sejtmegújulásban is részt vesz.
Icon Nervensystem
Idegrendszer
A B12 vitamin védi az idegsejteket a károsodásoktól és az idő előtti veszteségtől, valamint központi szerepet tölt be az alapvető ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) képződésében.
Icon Blutbildung
Vérképzés
A B12 vitamin befolyásolja a vörösvérsejtek (eritrociták) normál működését – és ezáltal a testi teljesítőképességünket. Ha nem áll elegendő B12 vitamin a szervezetünk rendelkezésére, az vérképzési zavarokhoz és vérszegénységhez vezethet, amely kedvetlenség, sápadtság, fáradtság és kimerültség tüneteivel járhat.
Icon Stoffwechsel
Zsír- és fehérje-anyagcsere
A B12 vitamin nagy mértékben elősegíti a zsírok (lipidek) és a fehérjék (proteinek) hasznosulását az energiatermeléshez a sejtek erőműveiben: a mitokondriumokban (sejtszervecske).

A B12 vitamin szerepet játszik a homocisztein átalakításában: Ez az aminosav természetes módon van jelen testünk bizonyos anyagcsere-folyamataiban. A folsavval együttműködve a B12 vitamin a homociszteint egy másik rokon aminosavvá, a metioninná alakítja, amely további feladatokat lát el a szervezetben.

MENNYI B12 VITAMINRA VAN SZÜKSÉGE TESTÜNKNEK NAPONTA?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) javaslata1 alapján a napi B12 vitamin szükséglet 15 éves kortól 4 mikrogramm, várandós nők esetén 4,5 mikrogramm, míg szoptató anyák számára 5 mikrogramm.
Tudjon meg többet a napi B12 vitaminszükségletről, és arról, hogy miként fedezheti az adott mennyiséget.

1efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4150

A B12 vitamin kétféleképpen tud felszívódni a testünkben:

 • Aktív felszívódás: A gyomor állítja elő az úgynevezett intrinsic faktort, egy szállítófehérjét, amely hozzákapcsolódik a táplálkozás során bevitt B12 vitaminhoz, és így elszállítja azt a gyomorból a felszívódás helyére: a bélbe. Aktív felszívódással étkezésenként maximum 1,5 mikrogramm B12 vitamin képes felszívódni a szervezetben.
 • Passzív felszívódás: Ekkor a felszívódás független az intrinsic faktortól. A passzív felszívódási mód nagy előnye, hogy ennek során a B12 vitamin önmagában is képes felszívódni, akkor is, ha az intrinsic faktor szállítófehérje működése nem megfelelő vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre. Ehhez azonban nagy mennyiségű B12 vitaminra van szükség. Ha nagyobb mennyiségű B12 vitamin található az emésztőrendszerben (egészen pontosan a vékonybélben), akkor testünk automatikusan gondoskodik a belső és a külső egyensúlyba hozásáról: A B12 vitamin energiafelhasználás nélkül halad át a bél falán az úgynevezett diffúzió révén. Úgy kell elképzelni, mint amikor egy teafiltert teszünk a forró vízbe: a színek és ízek energiafelhasználás nélkül vándorolnak a filterből a csészébe. Nagy előnye, hogy a szállított mennyiségtől függően adott esetben passzív módon sokkal több B12 vitamin tud felszívódni a szervezetben, mint aktív felszívódás révén.

Ha probléma lép fel az aktív felszívódás során, például bizonyos betegségek miatt, a B12-vitamin Ankermann® tabletta nagy dózisának köszönhetően hathatós segítséget nyújthat, mivel nagy mennyiségű B12 vitamintartalmának köszönhetően képes passzív módon felszívódni a szervezetben.

Animáció: a B12 vitamin aktív és passzív felszívódása
A következő animáció szemléletesen mutatja be Önnek, hogyan történik a B12 vitamin aktív, illetve passzív felszívódása. Kövesse a B12 vitamin útját a gyomor-bél traktuson át egészen a májig.

Megjegyzés: Az animáció egyszerűsítve mutatja be a folyamatot. Mialatt a B12 vitamin passzív módon szívódik fel (diffúzió által), az aktív felszívódás párhuzamosan megy végbe (szállítás útján).

Aktiv

Passzív

Jelmagyarázat:

 • B12 vitamin
 • intrinsic faktor (IF; fehérje-típus, amely a B12 vitamin aktív felszívódásához szükséges)

JÓ TUDNI: HOGYAN KERÜL A B12 VITAMIN AZ ÉLELMISZERBE?

A B12 vitamint a növényeken és a kérődző állatok gyomrában található baktériumok állítják elő. Ezt követően a B12 vitamin az állatok bélfalán keresztül kerül a testbe, majd a májban és az izomzatban, végül a húsban és a tejben halmozódik fel, illetve tárolódik. A B12 vitamin sikeres szintézisének előfeltétele például az, hogy az állatok elegendő kobalthoz jussanak a takarmányukból, mivel ez a nyomelem a B12 vitamin fontos építőköve a baktériumok számára. Például, ha a tehenek kobaltszegény területen legelnek, akkor kobalttal kiegészített takarmányt kapnak, hogy hozzájussanak a nyomelemhez3.

MIÉRT OLYAN FONTOS A KOBALAMIN (B12 VITAMIN) RENDSZERES PÓTLÁSA?

A szervezet képes az élelmiszerekből felszívódó B12 vitamint részben a májban tárolni. Ez a tárolórendszer olyannyira jól működik, hogy önmagában a máj hosszú időre elegendő B12 vitaminszükségletet képes fedezni az „eltett” mennyiségből. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a hiánytünetek adott esetben csak hónapok vagy akár évek múltán jelennek meg.

A B12 vitaminhiány gyakori tünetei többek között a következők:

 • fizikai kimerültség,
 • gyengeség,
 • sápadtság,
 • koncentrálási nehézségek,
 • zavartság,
 • szédülés,
 • izomgyengeség.

A B12 vitaminhiány leggyakoribb okai:

 • vegán vagy vegetáriánus étrend;
 • felszívódási zavar, például az emésztőrendszer megbetegedései miatt;
 • olyan gyógyszerek gyakori szedésétől, melyek a cukorbetegséget kezelik vagy a gyomorsav mennyiségét szabályozzák;
 • megnövekedett szükséglet, például várandósság vagy szoptatás alatt.

A B12 vitaminhiány okozta tünetek enyhítése érdekében pótolni kell a B12 vitamint, azaz javasolt a B12 vitamin szedésének mielőbbi megkezdése. Amennyiben ez nagy dózisban történik, a passzív felszívódás akár meg is haladhatja az aktív felszívódást (hasznosulást), amely döntő mértékben járulhat hozzá a terápia sikeréhez.

A B12 vitaminhiány sikeres pótlásához nagyon nagy dózisú: 600 vagy több mikrogramm B12 vitamin napi bevitele szükséges1. Ez a dózis az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által ajánlott napi mennyiség százötvenszerese2. A B12-vitamin Ankermann® Magyarországon az egyetlen nagy dózisú gyógyszer, amely 1000 mikrogramm B12 vitamint tartalmaz tablettánként: a B12-vitamin Ankermann® ellátja a szervezetet a B12 vitaminhiány hatékony kezeléséhez szükséges vitaminmennyiséggel.

1Eussen et al. Oral cyanocobalamin supplementation in older people with vitamin B12 deficiency: a dose finding trial. Arch Intern Med 2005;165:1167-1172. Ebben a vizsgálatban nem B12-vitamin Ankermann® tablettát alkalmaztak.
2efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4150                                                                                                                                                                                            3Stemme et al. Cobalt and Vitamin B12 requirement of dairy cows. In: Vitamine und Zusatzstoffe in der Ernährung von Mensch und Tier: 9. Symposium 24. und 25. September 2003 Jena/Thüringen, p 61-68 https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/zi032009.pdf


A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!