Skip to main content

TÁPLÁLKOZÁS:
B12 VITAMINBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK

Az emberi szervezet nem képes előállítani a B12 vitamint, ezért külső forrásból kell hozzájutnia. A B12 vitamin szinte kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található. A kérődző állatoknál az előgyomorban található mikroorganizmusok állítják elő a B12 vitamint. Más növényevő állatok olyan táplálékkal veszik magukhoz a B12 vitamint, amelyben B12 vitaminképző mikroorganizmusok élnek. Azok tehát, akik nem fogyasztanak elegendő húst, halat és tejterméket, csupán élelmiszerekből nehezen tudják fedezni a napi B12 vitaminszükségletüket. Mit tehetnek a vegetáriánus, illetve vegán étrendet követők a B12 vitaminhiány ellen?

B12-BEN GAZDAG ÉLELMISZEREK: A LEGJOBB B12 VITAMINFORRÁSOK

Az állati eredetű élelmiszerek közül a máj a legjobb B12 vitaminforrás – ám nem mindenki szereti a belsőségeket. Vannak más, nagy B12 vitamintartalmú élelmiszerek is, például:

  • hús,
  • hal,
  • tojás, illetve
  • tej és tejtermékek.

Az alábbi táblázatból megtudhatja, hogy mennyi B12 vitamint tartalmaznak az egyes állati eredetű élelmiszerek:

Azonban még kiegyensúlyozott és B12 vitaminban gazdag étrend esetén is kialakulhat B12 vitaminhiányos állapot.

B12 VITAMINHIÁNY – MIÉRT ALAKUL KI?

A B12 vitamin aktív és passzív módon (diffúzió által) egyaránt felszívódik a bélben. A táplálékkal bevitt B12 vitamin sikeres aktív felszívódásához feltétlenül szükség van az „intrinsic faktor” nevű szállítófehérjére. Különböző okok miatt azonban előfordulhat, hogy ez a fehérje nem áll rendelkezésre kellő mennyiségben vagy nem mőködik megfelelően a szervezetben.

Ilyen okok például:

  • bizonyos gyógyszerek szedése (mint a metformint tartalmazó gyógyszerek vagy a gyomorsavat szabályozó készítmények),
  • stresszes, megterhelő időszakokban nem kiegyensúlyozott étrend követése,
  • krónikus gyulladásos gyomor-, illetve bélbetegségek (például Crohn betegség) esetén,
  • az intrinsic faktor nevű szállítófehérje csökkenő termelődése, amely különösen idős korban jellemző.

Ezek mind negatívan befolyásolhatják a létfontosságú B12 vitamin aktív felszívódását. Még abban az esetben is, ha az Ön étrendje kiegyensúlyozott, és elegendő, B12 vitaminban gazdag állati eredetű ételeket, italokat fogyaszt, akkor is előfordulhat, hogy bizonyos körülmények miatt nem tud elegendő B12 vitamin felszívódni a szervezetében. Ekkor nő a hiányállapot kialakulásának kockázata.

A PASSZÍV, INTRINSIC FAKTORTÓL FÜGGETLEN FELSZÍVÓDÁS JELENTŐSÉGE

Ha a B12 vitamin felszívódása korlátozott – mint például az intrinsic faktor hiánya esetén –, akkor valamilyen módon ellensúlyozni kell a hiányt. Bár a B12 vitaminban gazdag táplálék egy része passzív módon is felszívódik a bélsejteken keresztül, jól működő aktív felszívódás nélkül a felszívódott B12 vitamin mennyisége nem elegendő. A passzív felszívódás hatékonyabbá tételének érdekében ezért ilyen esetben nagy dózisú B12 vitaminkészítményre van szükség. Érdemes megjegyezni: minél több B12 vitamin kerül a szervezetbe, annál több tud passzív módon felszívódni.

A B12 vitaminhiány hatékony kezeléséhez olyan B12 vitaminkészítményre van szükség, amely nagyon nagy dózisban, legalább 600 mikrogamm mennyiségben tartalmazza a naponta beszedendő B12 vitamint1.

A tablettánként 1000 mikrogramm hatóanyagot tartalmazó B12-vitamin Ankermann® kiváló terápia lehet mindazok számára, akik B12 vitaminhiány miatti kimerültséggel vagy vérképzés, illetve idegrendszeri zavarokkal küzdenek. A nagy dózisú B12-vitamin Ankermann® azoknak is segíthet, akiknél bizonyos betegségek vagy a magas életkor okoz B12 vitamin felszívódási nehézségeket.

1Eussen et al. Oral cyanocobalamin supplementation in older people with vitamin B12 deficiency: a dose finding trial. Arch Intern Med 2005;165:1167-1172. Ebben a vizsgálatban nem B12-vitamin Ankermann® tablettát alkalmaztak.

VEGETÁRIÁNUS ÉS VEGÁN ÉTREND: A B12 VITAMINBAN GAZDAG ÁLLATI EREDETŰ ÉTREND FELADÁSÁVAL KIALAKUL A B12 VITAMINHIÁNY?

És mi van azokkal, akik tudatosan fogyasztanak kevesebb húst, vagy éppen vegetáriánus vagy vegán étrendet folytatnak? Az ő esetükben lehetséges egyáltalán elegendő B12 vitaminnal ellátni a szervezetet? Hiszen a növényi eredetű élelmiszerek az állati eredetűekkel szemben szinte egyáltalán nem tartalmaznak B12 vitamint, legyen szó zöldségről, gyümölcsről, beleértve a hüvelyeseket és a mogyoróféléket is. Néhány nem állati eredetű élelmiszer tartalmaz némi B12 vitamint, például a savanyúkáposzta, amelyet bakteriális erjesztéssel állítanak elő, vagy a chlorella mikroalga, amelyet gyakran tabletta formájában dolgoznak fel. Az ezekben található kis mennyiségű B12 vitamintartalom azonban messze nem összevethető egy B12 vitaminban gazdag étrenddel.

Ezért a kevés húst fogyasztók, akárcsak a vegetáriánusok és a vegánok számára különösen nehéz elegendő B12 vitaminnal ellátni a szervezetüket. Így esetükben megnő a táplálkozásból fakadó B12 vitaminhiány kockázata, amely – a hiányállapotból adódó vér- és idegrendszert érintő zavarok miatt – olyan tünetekhez vezethet, mint a kimerültség vagy a szellemi teljesítőképesség hanyatlása. A B12 vitaminhiány ezért közvetlen hatással lehet az egészségre és a szellemi, fizikai teljesítőképességre.

KEZELJE B12 VITAMINHIÁNYÁT –
A B12-VITAMIN ANKERMANN® TABLETTÁVAL

A B12 vitaminhiány okozta testi (köztük idegrendszeri) tünetek enyhítésére, valamint a hiány további növekedésének elkerülése érdekében tanácsos időben elkezdeni a B12 vitamin szedését. A nagy dózisú B12-vitamin Ankermann® tablettánként 1000 mikrogramm B12 vitaminnal egyszerű és megbízható módja a B12 vitaminhiány és az abból adódó tünetek hatékonyon kezelésének. A B12-vitamin Ankermann® laktózt tartalmaz


A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!